Kongsberg stoly serie XL

Stává se, že jméno, které si spojujeme především s názvem určitého výrobku je vlastně jméno města, ve kterém tento výrobek vzniká. Mluvíme o tom, že si zajdeme na plzeň a nemyslíme tím výlet do západních Čechách, v tiskárně krmí Heidelberg a nemyslí tím humanitární pomoc malebnému městečku v Německu. My v Macronu zase často mluvíme o Kongsbergu a ačkoli víme, že je to město v Norsku, máme na mysli vyřezávací vzorkovací stůl, který má původ tamtéž. A o Kongsbergu mluvíme nejen my, ale řada spokojených nebo potencionálních uživatelů po celém světě. Vzorkovací stoly Kongsberg jsou totiž vedle Flexoosvitek CDI nejúspěšnějšími výrobky Esko-Graphics (nadnárodní firmy vzniklé sloučením Barco Graphics a Purup Eskofot).

Stává se, že jméno, které si spojujeme především s názvem určitého výrobku je vlastně jméno města, ve kterém tento výrobek vzniká. Mluvíme o tom, že si zajdeme na plzeň a nemyslíme tím výlet do západních Čechách, v tiskárně krmí Heidelberg a nemyslí tím humanitární pomoc malebnému městečku v Německu.

My v Macronu zase často mluvíme o Kongsbergu a ačkoli víme, že je to město v Norsku, máme na mysli vyřezávací vzorkovací stůl, který má původ tamtéž. A o Kongsbergu mluvíme nejen my, ale řada spokojených nebo potencionálních uživatelů po celém světě. Vzorkovací stoly Kongsberg jsou totiž vedle Flexoosvitek CDI nejúspěšnějšími výrobky Esko-Graphics (nadnárodní firmy vzniklé sloučením Barco Graphics a Purup Eskofot).

Jaké jsou důvody toho, že se Kongsberg tak často „dostává do řečí“ ?

Především naprostá spolehlivost a odolnost. Stoly Kongsberg vydrží všechno, dokonce i „péči“ svých pánů. Patnáct let je pro tuto technologii většinou již požehnaný věk , ale několik českých firem provozuje i starší Kongsbergy, které jim byly přiděleny poté, co se jejich mateřské firmy v Německu vybavily stoly novými. Naše kartonážky pak řežou na stolech vlnitou lepenku diplomaticky řečeno „různé kvality“. Někdy náš specialista žasne, co vše si takový stůl nechá líbit – soudě podle složení a množství nahromaděného prachu uvnitř.

I nové stoly serie XL jsou konstruovány pro nepřetržitý provoz, tedy i malosériovou výrobu a ve srovnání s konkurencí mají hladké spojité řezy i při vysoké rychlosti. Modulární serie XL, nemá vystupující okraje a tím je zakládání materiálu snadné. Moduly stolu je možno spojovat a pracovní plochu je tak možno zvětšit až prakticky na trojnásobek.

Kongsbergy se specielní hlavou PowerHead jsou oblíbené např. Japonsku. Tam je totiž nedostatek dřeva a přepravní obaly u nás běžně vyráběné ze dřeva, se tam dělají ze sedmi i vícevrstvé lepenky. A zkuste takovou lepenku přesně řezat a rylovat na stole, který nemá dostatečné „svaly“. Stejný stůl se standardní hlavou ale dokáže i velmi jemný „Kisscutting“, což, jak název napovídá, znamená řezání pouze horní vrstvy dvouvrstvé folie, jako např. v signmakingu. Přesné vedení a konstrukční provedení nástrojů a hlavy umožňuje ale i velmi hladké řezání silné pěny.

Každý stůl serie XL je možné dále vybavit i barevnou piezoelektrickou hlavou ColorBeam, která v návaznosti na FlexRIP a barevný management zajistí komplexní výrobu vzorku od nastříknutí barevně kalibrované grafiky po přesné vyříznutí obalu. Právě komplexnost nabídky řešení Esko-Graphics a velká znalost potřeb obalářů daná dlouholetou tradicí je velkou výhodou pro uživatele. Mozaika nabízených modulů technického i programového řešení na sebe efektivně navazuje a Esko-Graphics již nemluví o klasickém PREPRESS, ale vyšším stupni, který nazývá PREPRODUCTION.

O jednotlivých modulech mozaiky PREPRODUCTION a o unikátních řešeních Esko-Graphics Vás budeme postupně informovat.