Příklady instalací společnosti Macron Systems

Uvádíme některé zajímavé instalace, které společnost Macron Systems v České a Slovenské republice uskutečnila v minulých letech. Během své existence Macron Systems úspěšně uvedl na tuzemský trh celou řadu nových technologií. Macron Systems také vyvinul první česká řešení pro počítačovou sazbu (písma, české dělení, úpravy prostředí atd.) a nasadil je po roce postupně 1989 téměř ve všech českých vydavatelů periodik.

Specializované pre-press vybavení od firmy Esko-Graphics (dříve Barco Graphics) dodal Macron Systems do několika špičkových pracovišť v Čechách a na Slovensku. Společnost OTK Hradišťko provozuje například programové vybavení Mosaik určené pro špičkový potisk keramiky. Macron Systems zrealizoval na Slovensku také první instalaci digitální osvitové jednotky fotopolymerů. Firma Davex SK se tak stala historicky prvním zákazníkem v SR a ČR, který investoval do zařízení CDI Spark, jež představila tehdy ještě firma Barco Graphics jako novinku na veletrhu Drupa 2000. Díky dobrým zkušenostem a úspěšnosti provozu zakoupil DAVEX tento rok již druhý stroj CDI, tentokrát většího formátu (více viz samostaná zpráva).

Macron Systems dodává špičkové datové servery s operačním systémem Unix. Tiskárna Česká typografie je dlouholetým obchodním partnerem společnosti a Macron zde instaloval nový SUN server EnterPrise 450 s nejnovější verzi programového vybavení Helios EtherShare a Helios OPI. Serverová řešení a komplexní systémy archivace dat dodal Macron Systems v nedávné době například do obchodního řetězce Globus, Východočeských tiskáren či společnosti Panflex.

Od roku 1997 je datuje spolupráce společnosti Macron a vydavatelství Economia. V té době zde proběhla v Hospodářských novinách první instalace komplexního redakčního systému Quark Publishing Systém. S více jak 120 uživateli se stala první svého druhu nejen v Čechách ale celé střední a východní Evropě. Vydavatelství systém dodnes nejen využívá, ale připravuje pro rok 2002 jeho povýšení na novou verzi a rozšíření do dalších periodik, která Economia vydává.

Macron Systems byl a je průkopníkem při prosazování moderních technologií na Českém a Slovenském trhu. V roce 1995 dodal první profesionální linku Kodak PhotoCD firmě Bler, instaloval první digitální tiskový stroj Indigo E-Print 1000 v ostravské firmě Ready nebo realizoval obsáhlou dodávku animačního programového vybavení Animo ve firmě Frame. V režii Macron Systems se v roce 2000 ve slovenském Chemosvitu zmodernizovala digitální příprava pro hlubotisk. Převážnou část technologie včetně digitálního řízení gravírovacích automatů Helioklischograf dodává německá firma Aabach.

Macron Systems se také zabývá dlouhodobě barevnou kalibrací předtiskových procesů a nabízí v této oblasti služby svým zákazníkům. Příkladem může být dlouholetý partner Macronu vydavatelství Borgis, kterému společenství Macron dodává nejen kompletní počítačový systém, ale zajišťuje i barevnou kalibraci systému. Dalšími partnery Macron Systems pro oblast CMS jsou například společnosti Model Obaly nebo Readers Digest. Dalším příkladem využití synergie společenství Macron je dodávka pro vydavatelství Ringier. Macron Systems zde instaloval nový výkonný web server na bázi systému Linux a ve spolupráci s Macron Software navrhl a dodal technologii WebToDate, na které je nyní provozována webová verze deníku Blesk a dalších periodik tohoto vydavatelství.