Macron Systems - Staňkova 270/31, 149 00 Praha 4

T +420 242 408 654
T +420 242 408 655 (servis)
T +420 242 408 650 (obchod)
F +420 242 408 653
E info@macronsystems.cz
W www.macronsystems.cz
Banner 1/1 Banner 1/2 Banner 1/3 Banner 1/4
Banner 2/1 Banner 2/2 Banner 2/3 Banner 2/4

Dokončování - finishing

 
S příchodem třetí generace digitálních inkjetových tiskových strojů, které ve srovnání s dnes již klasickými tonerovými digitálními technologiemi (Xeikon, HP Indigo) tisknou několikanásobně rychleji při stejné nebo i vyšší kvalitě tisku (1200 dpi ) vznikl mnohem větší tlak na rychlé standardní dokončování takto zhotovených zakázek.
Rychlost jednoduchého dokončování je omezena (kromě časů potřebných na přípravu, nastevení rozřezu a výměny forem), hlavně rychlostí semirotačního vysekávání etiket.
 
Firma ABG však přišla v roce 2017 s myšlenkou použít u semirotačního výseku dva přítlakové válce pracující v režimu lichý sudý. Svůj nápad si nechala patentovat pod názvem FAST Track a v současné době už jsme viděli ve výrobní hale, že naprostá většina krátkých dokončovacích linek ABG je osazená tímto modulem. Výsek FAST Track může jet v semirotačním režimu a širokém rozsahu opásání výsekovým plechem plnou rychlostí 150 m/min.
 
 
Nedávný vývoj v ABG přinesl však další chytré zkrácení časů na dokončení. Firma využila širokého záběru svých technologií a představila Digicon 3 (Digital Converter), který pracuje v následující konfiguraci:
 
Odvin, corona, flexo (lak), výsek FAST Track, odvin mřížky, jednoduchá kamerová kontrola fleye Vision (zbytek mřížky, chybějící etiketa, větší skvrny), automaticky nastavovaný rozřez AUTOSLIT, návin na karuselovém převíječi VECTRA Autoset SGTR 330  (bezlepidlové zakládání na dutinky, automatická přestavba dle průměru) a ukončení každé malé role (hotové zakázky) etiketou s čárovým kódem + označením OK nebo BAD – podle předem nastavených kriterií pro tu konkrétní zakázku. Kamera je v reálném čase při rychlosti 150 m/min schopná posílat data na tiskárnu etiket, ta vytiskne etikety s odpovídajícím čárovým kódem pro každou jednotlivou špulku a operátor při odebírání může vadné špulky rovnou vyhazovat. Takový Digicon už je v provozu u zákazníka:
 
To však není celý příběh ! Pokud je v zakázce použit drahý materiál a vyhazování vadných špulek by bylo nehospodárné, nabízí ABG jeho pokračování. Vadnou špulku je možno nasadit na obousměrný převíječ ABG Horizon osazený opět kamerovou kontrolou fleye Vision. Ten si na základě čárového kódu načte z databáze podrobnosti o chybách konkrétní špulky, postupně zakázku převíjí a před operátorem / kvalitářem zastavuje vždy na chybě, kde může etiketu vyměnit, chybu odmávnout nebo jinak zasáhnout. ABG Horizon pak je schopen takto opravenou zakázku znovu zkontrolovat a s pomocí fleye Vision vytisknout protokol o 100% kvalitě.