Macron Systems - Staňkova 270/31, 149 00 Praha 4

T +420 242 408 654
T +420 242 408 655 (servis)
T +420 242 408 650 (obchod)
F +420 242 408 653
E info@macronsystems.cz
W www.macronsystems.cz
Banner 1/1 Banner 1/2 Banner 1/3 Banner 1/4
Banner 2/1 Banner 2/2 Banner 2/3 Banner 2/4

Novinky firmy Esko na veletrhu Drupa

Významnou změnou je úprava stávajících výrobních řad oblíbených řezacích plotrů značky Kongsberg. Do nedávna firma Esko vyráběla celkem 5 výrobních řad plotrů Kongsberg. Jednalo se o plotry řady XE, pro malé formáty archů, dále o řadu V - určenou pro vzorkování a menší sériovou výrobu, dále o nejprodávanější řadu XN - vyznačující se vysokou flexibilitou a rychlostí a řady XP a C, které byly určeny přímo jako výrobní zařízení, respektive výrobní zařízení pracující s šíří materiálů do 3,2 metrů.

Zatímco řada XE je beze změn, nejzásadnější změnou prošla řada V. Ačkoli byla konstrukčně totožná s řadou XN, vyznačovala se nižší rychlostí a tudíž i produktivitou a její možnosti konfigurace byly omezené pouze výbavou pro lehčí kartonáž či frézou s výkonem pouze 1 kW. Její rozšíření na výkonnější a variabilnější řadu XN doposud možná nebyla.

Nově byla tato řada plotrů s označením V pojmenována jako X Starter a po upgrade je možné ji rozšířit na plnohodnotnou řadu X, která nově nahrazuje původní řadu XN. Tím je odstraněn hlavní hendikep řady V a nové plotry X Starter umožní svým zájemcům pořídit si cenově dostupný produkt, který se v budoucnu může kdykoliv dovybavit dle rostoucích požadavků výroby.

Nejvýkonnější řady XP a C, který využívaly stejnou nástrojovou bázi, byly nově sloučeny do jedné výrobní řady, nazvané C, takže tato řada zahrnuje šíře stolů od 1680mm, přes 2210mm až po 3210mm  

Všechny plotry jsou nově nabízeny v atraktivním černo-stříbrném designu s moderně řezanými ostrými liniemi a samozřejmostí je též možnost rozšíření či dovybavení jakékoliv modelové řady zcela novým systémem automatického nakládání.

 

Esko je tradičním výrobcem osvitových jednotek flexotiskových štočků. Je možno konstatovat, že většina štočků, které se ve flexotisku použijí, byla vyrobena na zařízeních CDI od firmy Esko. V rámci výstavy Drupa 2016 byla představena nová technologie výroby štočků, skládající se z inovované řady osvitových jednotek CDI Crystal, vybavené novým systémem automatického nakládání tiskové desky a rozšířené o následný systém dalšího zpracování exponované tiskové desky za pomoci zařízení Crystal XPS. Tisková deska je po osvitu z osvitové jednotky automaticky vyložena a posuvným ramenem přesunuta na transparentní stůl. Diodová pole, která se posouvají pod i nad tiskovou desku zajišťují na jeden průchod následný hlavní i zadní osvit, takže výstupem tohoto komplexního systému je kompletně zpracovaná tisková deska připravena pro vymytí, rozřezání a následný tisk. Diodová pole zajišťují uživateli na rozdíl od zářivkových roštů konstantní výkon a neměnnost spektra po velmi dlouhou dobu a tudíž i konstantní kvalitu celé výroby. Zařízení XPS lze pořídit i samostatně a nahradit dosluhující technologie na bázi zářivek.